Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből kapja meg friss információinkat Intézményünk életéről!

Belépés emet logo     emmi logo     ntp log    
   

Határtalanul! 2016

Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI                          
6725 Szeged Bécsi krt. 38.
Pályázati azonosító: HAT-16-01-0661


Az utazásra iskolánk tizenegy tanulója, két osztály, teljes létszámmal, vett részt 2016. október 4. és október 7. között.

A kísérőtanárok Horváth Norbert tagintézmény vezető, Nátyiné Kenessey Anna osztályfőnök és Varga Szabolcs nevelőtanár voltak.

            A tervezett útvonal a következő volt: Szeged-Arad-Solymos vára-Déva-Vajdahunyad-Algyógy-Gyulafehérvár-Torockó-Kolozsvár-Tordai-hasadék-Tordai sóbánya-Kolozsvár-Körösfő-Királyhágó-Vársonkolyos-Nagyvárad-Szeged.

Az első napon megálltunk Aradon, először a Szabadságszobrot tekintettük meg a gyerekekkel, majd a Vértanúk emlékművénél elénekeltük (jelelve is) a Himnuszt, két nappal az aradi megtorlás évfordulója előtt. A rossz idő miatt nem másztunk fel Solymos várához, mert esőben nagyon síkos az odavezető ösvény. Déván a siklóval felmentünk a várba, ahonnan csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk. Délután fél öt órakor érkeztünk meg Vajdahunyadra, szerencsétlenségünkre már nem tudtunk bemenni a várba, de így is felejthetetlen élményben volt részünk. Innen első szállásunkra, Algyógyra vitt utunk. Sötétben érkeztünk, s a gyerekek csak másnap reggel csodálkoztak rá, hogy a parókia, ahol vendégül láttak bennünket, a helység két csodálatos középkori templomával van egy udvarban.

A második napon Algyógyról reggeli után Gyulafehérvárra buszoztunk, ahol megtekintettük a gyulafehérvári székesegyházat, melyben a gyerekek megcsodálhatták Hunyadi János síremlékét, felidézve a történelemből tanultakat. A püspökség múzeumában  meglátogattuk Márton Áron erdélyi püspök emlékkiállítását, ahol a holokauszt témája is felmerült. Innen Torockóra utaztunk, ahol az eredeti terv szerint fölkapaszkodtunk volna a Székelykőre, de már nem volt elég időnk a kirándulásra, ezért kicsit többet lehettünk Erdély egyik legszebb településén, Torockón. A székely-szász bányászváros helytörténeti múzeumában megismerkedhettünk a települést felvirágoztató kézművességekkel. Torockóról második szálláshelyünkre, Kolozsvárra indultunk.

A harmadik napon, kolozsvári szálláshelyünkről, egy középiskolai kollégiumból elindulva, reggel meglátogattuk kolozsvári testvériskolánkat, az ottani siketek iskoláját (Kozmutza Flóra Iskola), ahol délelőtt betekintést nyerhettünk hétköznapjaikba. Igazán elhivatott pedagógusokkal találkoztunk és egy fantasztikus iskolát ismerhettünk meg. A kolozsvári hetedikesekkel együtt kirándultunk Kolozsvár belvárosában, (vendéglátóink még egy térképes feladatot is adtak a hetedikeseinknek), majd ebéd után együtt túráztunk a Tordai-hasadéknál, majd egy csodálatos sóbánya látogatás következett, amelyről még most is beszélnek a gyerekek.

A negyedik napon Kolozsvárról, Körösfő érintésével, eljutottunk Királyhágóra, ahol a történelmi Erdély határában elterülő gyönyörű tájban gyönyörködhettünk. Innen utunk Nagyváradra vezetett, ahol rövid séta után meglátogattuk a gyerekek számára a történelemből már ismert nagyváradi várat. Az erődítményt elhagyva elindultunk haza, Szegedre.

               

Klúg Péter Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és EGYMI                          
6725 Szeged Bécsi krt. 38.
Pályázati azonosító: NTP-FTP-16-0048


Jelnyelvi Műhely


Lezárult a Jelnyelvi Műhely munkája a 2016/17-es tanévre.  A műhelyfoglalkozásokat, melyeken 8 tanuló vett részt és önkéntesek is bekapcsolódtak a jelnyelv magasabb szintű tanulásába. A műhelyfoglalkozásokon szövegeket, zeneszámok dalszövegeit olvastuk és értelmeztük, jelnyelvre tolmácsoltuk. Közös és egyéni bemutatásra is sor került. Az iskolai elvárt szókincshez és kifejezéskészlethez képest lényegesen több ismeretanyagot, gazdag kommunikációs eszközt kaptak a hallássérült és jelnyelvet használó halló és hallássérült csoport tagjai. A foglalkozások megtartásában és a programok szervezésében két pedagógus segített.

2017. júniusban nyári táborozásra vittük Balatonedericsre a projekt keretében a műhely résztvevőit, ahol a nyári szabadidős programok mellett műhelyfoglalkozásokat tartottunk.

A Jelnyelvi Műhely résztvevői a Jelmezart Kft. közreműködésével felkészültek a Tisza-tavi Fesztiválon való részvételre. 

A projekt a Nemzeti Tehetség Program keretében az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő közreműködésével valósult meg.
logo tiop2

Az informatikai infrastruktúra fejlesztése a diákok információs társadalomban való sikeresebb helytállásáért

TIOP-1.1.1-07/1-2008-1155Projektünk célja volt, hogy Csongrád megye középiskoláiban az informatikai infrastruktúra fejlesztésével javítsuk a tanulók digitális íráskészségét, valamint a pedagógiai módszertan új irányzatainak alkalmazásához megfelelő eszközellátottságot biztosítsunk a pedagógusok számára.

A programban a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásából a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz került 12 intézmény vesz részt.

Eszközbeszerzés összértéke: 164.007.800,- Ft

A projekt keretében beszerzésre kerülő eszközök:

  • 193 db tanulói számítógép
  • 138 db interaktív tábla laptoppal és projektorral
  • 1 db alkalmazás szerver
  • 11 db tanulói értékelést segítő szavazó csomag
  • 18 db WIFI csomag
  • 78 db speciális nevelési igényű tanulók számára specifikált tanulói számítógép
logo tiop2
 

Elérhetőség: Szeged, Bécsi krt. 38.